Welke superfoods ken jij?

Welke superfoods ken jij?

22 Jul Welke superfoods ken jij?

Welke superfoods ken jij?Superfoods, een begrip die je steeds meer hoort in je omgeving. Een trend die in Amerika is gestart en sinds 2013 ook door veel Nederlandse vrouwen wordt overgenomen. Is dit voor Nederlanders de drang naar een gezonder leven op een gemakkelijke manier of zijn Superfoods helemaal niet zo super als ze vermelden? Wat zijn Superfoods eigenlijk?

 

 

Wat zijn Superfoods?

De Superfoods die je het meest hoort, zijn rauwe cacao, tarwegras en chiazaad. Wat deze producten Super maakt, is dat ze niet zoals andere producten slechts één á twee gezonde eigenschappen bevatten, maar ongeveer 12, of misschien wel meer! Ze omvatten buitengewone hoeveelheden vitamines, mineralen, aminozuren, anti-oxidanten en nog meer bioactieve stoffen. Aangezien het aantal mensen die ongezond leven, en hierdoor tekort aan voedingsstoffen binnenkrijgen, ieder jaar toeneemt, is het gebruik van Superfoods misschien wel de oplossing.

Superfoods kunnen ervoor zorgen om aan de benodigde nutriënten te komen op een natuurlijke manier zonder enige toevoegingen. Langzaam maar zeker wordt er meer over bekend. En stijgt de populariteit. Nederlanders voegen Superfoods vooral toe aan het dagelijkse eetpatroon vanwege een bijdrage aan een goede gezondheid, ook om het energie level hoog te houden en het behouden van de darmflora. Chiazaad of gojibessen worden toegevoegd tijdens het ontbijt, bijvoorbeeld in een smoothie of yoghurt. Ook wordt rijst of pasta regelmatig vervangen door quinoa. Een shotje tarwegras is ook een veel voorkomende Superfood.

Een aantal zalige toevoegingen aan je voeding.

Een reep chocolade heeft een ongezond imago, maar wat slechts een minderheid weet is dat rauwe chocolade wordt gezien als een Superfood. De bewerkte melkchocolade in de supermarkten is niet te vergelijken met rauwe chocolade. Rauwe chocolade bevat heel wat voordelen en slechts enkele nadelen. Het is rijk aan anti-oxidanten, bij melkchocolade gaat dit verloren door het branden. Ook bevat het chroom en magnesium. Het is niet de bedoeling om repen pure chocolade op te gaan eten, maar een stukje per dag is prima! Ook kan rauwe cacao poeder worden toegevoegd aan smoothies en shakes.

De donkerrode gojibessen zijn heerlijke bessen rijk aan vitamines en vezels. Het is een gezonde vrucht die iedereen dagelijks zou moeten eten! Ze bevatten ongeveer 21 mineralen en ze zitten boordevol antioxidanten en aminozuren, wat resulteert in een gigantische boost voor je lichaam. Gojibessen zijn gewoon los op te eten als tussendoortje, maar de bessen kunnen ook in een smoothie of shake worden gedaan.

Tarwegras is chlorofylrijk en zit boordevol mineralen, met name magnesium, ijzer, calcium en zink. Verder bevat het vitamine A, C, E, B1, B2, B3, B6 en K. Tarwegras zit vol met alle voedingsstoffen die je elke dag nodig hebt om gezond te zijn. Het ziet eruit als gras en zo smaakt het eigenlijk ook. Wanneer je het uitperst, krijg je tarwegrassap. Dit kan je drinken als een shotje, of verwerken in een smoothie, shake of sapje.

De superfood hennepzaad is afkomstig van de hennepplant. Het is een bron van complete eiwitten. De olie die gewonnen wordt uit hennepzaad heeft het hoogste percentage essentiële vetzuren van bijna alle zaden ter wereld. Het bevat ruim twintig spoorelementen. Het zaad is goed verteerbaar doordat het van nature uit komt in het groeiseizoen (herfst), waardoor het fytinezuurgehalte daalt en het aantal enzymen stijgt. Alle essentiële aminozuren en essentiële vetzuren die nodig zijn voor het onderhouden van een gezond menselijk leven zitten in hennepzaad. Ook bevat het omega-3 en omega-6, in een ideale verhouding, omega 6  en een hoog gehalte aan vitamine E. Hennepzaad is fantastisch om puur als tussendoortje te eten. Ook doen ze het goed uitgestrooid over salades. Het mengt goed met vloeistoffen en geven smoothies en saladedressings volheid en smaak.

Superfoods brengen wel degelijk voordelen met zich mee, het heeft een gunstige invloed op je lichaam. Maar ben je afhankelijk van superfoods? Nee! Alle groenten en fruit kun je eigenlijk wel superfoods noemen. Gebruik de superfoods als een aanvulling op je basisvoeding voor meer variatie en een extra smaaksensatie. Voor sommige mensen is een nadeel dat de producten algemeen prijzig zijn. Wat vind jij van Superfoods? Ben jij een van de mensen die deze trend doorzet?

Sophie & Jolijn

Referentie: David Wolfe – Superfoods

 

Wil je ons helpen? Deel dan dit artikel via de social media knoppen hieronder
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.